Telif hakkı ve bilişim suçları

Telif hakkı nedir bilişim suçu nedir?

Telif hakkı; kişi veya kişilerin kendi fikir ve emekleriyle meydana getirdikleri bilgi, yazı, düşünce, sanat eseri ve ürünlerin kullanılması ve kopyalanması ile ilgili tüm hakların yasalarla sahibine verilmesidir. Bir telif hakkının sahibine verilmesi için her hangi bir tescile gerek yoktur.

Telif hakkı alırsak ne olur?

Telif hakkı ihtarı almanız, bir telif hakkı sahibinin telif hakkıyla korunan içeriğini kullandığınız için eksiksiz ve geçerli bir yasal yayından kaldırma talebi gönderdiği anlamına gelir. Bu tarz bir resmi bildirim aldığımızda telif hakkı yasalarına uymak için videonuzu yayından kaldırırız.

Telif cezası kaç para?

Para cezası 50.000 TL ile 150.000 TL arasındadır. Türk Ticaret Kanunu kapsamına dahilse telif hakları ihlali cezası 1 yıla kadar hapis olarak verilebilmektedir. Markaların Korunması Hakkında Kanun kapsamına alınan bir telif hakkı ihlali için 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası alınabilir.

Hangi durumlarda telif ihlali olur?

Telif Hakkının İhlali Kapsamı

  • Telif hakkına sahip bir eserin izinsiz çoğaltılması
  • Telifi olan eserin izinsiz değiştirilmesi.
  • Telifi olan eserin izinsiz dağıtılması
  • Telifi olan eserin izinsiz umuma sunulması
  • Başkasına ait olan eseri kendi eseriymiş gibi adlandırma.

Telif hakkı davası nedir?

Telif hakları, eser sahibinin eser üzerinde hukuki olarak koruma altında olan manevi ve mali haklarının bütünüdür. Telif hakkı ihlali durumunda açılabilecek davalar Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda (FSEK) düzenlenmiştir. Eser üzerindeki mali ve manevi haklar kural olarak münhasıran eser sahibine aittir.

Telif hakkı ihlali nereye şikayet edilir?

Eser ya da bağlantılı ya da mali hak sahipleri ya da yetkili meslek birliği tecavüzün gerçekleştiği veya sonuçlarının meydana geldiği yerin savcılığına başvurur.

Telif atmak ne demek?

Telif yemek, fikir veya eser sahibinin onayı olmadan bir eseri ya da fikri usulsüz olarak yayınlama sonucu yayınlanan şeyin yayından kaldırılmasına denir.